Itsenäinen suomi

Tämä artikkeli kuuluu luokkaan Oppimateriaali, Yhteiskunta ja sillä on avainsanat , , , .

Suomi itsenäistyy

Venäläiset eivät halunneet, että tsaari Nikolai II on heidän hallitsijansa. Venäjällä oli vallankumous 1917. Työväestö otti vallan itselleen. Uusi johtaja oli V.I. Lenin. Venäjästä tuli sosialistinen valtio.
Venäjän vallankumouksen jälkeen Suomen eduskunta päätti, että Suomi ei halua kuulua
Venäjään. Eduskunta päätti 6.12.1917, että Suomi on itsenäinen maa. Venäjä hyväksyi
Suomen itsenäisyyden.

Vaikka Suomi oli itsenäinen, maassa oli paljon ongelmia. Punaiset eli köyhä työväestö ei ollut tyytyväinen elämäänsä. Valkoiset eli yläluokka pelkäsi, että myös Suomeen tulee vallankumous. Lopulta punakaarti ja valkokaarti aloittivat sisällissodan tammikuussa 1918. Sodan toinen nimi on kansalaissota.

Venäläiset auttoivat punaisia ja saksalaiset auttoivat valkoisia. Jääkärit palasivat Saksasta Suomeen auttamaan valkoisia. Toukokuussa 1918 punaiset hävisivät sodan. Sota oli julma: sodassa kuoli noin 30000 suomalaista. Ihmisiä kuoli taisteluissa ja vankileireillä.
Sota oli hyvin vaikea asia Suomen kansalle. Sotaa oli vaikea unohtaa. Sodan takia Suomessa oli kaksi ryhmää: punaiset, jotka hävisivät sodan ja valkoiset, jotka voittivat sodan. Punaiset ja valkoiset eivät luottaneet toisiinsa.

Tasavalta

Suomi oli itsenäinen maa. Suomesta tuli tasavalta. Eduskunta ja hallitus
päättivät maan asioista. Puolueet asettivat ehdokkaita vaaleihin ja kansa valitsi edustajat eduskuntaan. Presidentti oli maan korkein johtaja. Suomen ensimmäinen presidentti oli K.J. Ståhlberg (1919- 1925).

K. J. Ståhlberg

1920-luvulla elämä parani pikku hiljaa. Maanviljely kehittyi ja elämä
helpottui myös maaseudulla. Puu- ja paperiteollisuus kasvoivat. Asunnot paranivat: joissakin asunnoissa oli jo vesijohto ja sähkö. Jotkut omistivat auton. Junilla ja linja-autoilla pääsi matkustamaan eri paikkoihin. Ihmiset kävivät tanssimassa ja elokuvissa. Yleisradio aloitti radiolähetykset vuonna 1923. Suomeen tuli oppivelvollisuus vuonna 1921. Silloin kaikkien lasten oli pakko mennä 6-vuotiseen kansakouluun. Hyvinvointi lisääntyi. On sanottu, että silloin oli “iloinen 20-luku.” Suomessa asui jo yli 3 miljoonaa ihmistä.
Suomalaiset urheilijat alkoivat menestyä. Suomessa oli hyviä juoksijoita. Kuuluisin oli Paavo Nurmi. Suomessa oli myös hyviä hiihtäjiä. 

Vastaa kysymyksiin suomeksi kokonaisilla lauseilla.

  1. Miksi Suomessa syttyi sisällissota?
  2. Miten suomalaisten elämä kehittyi 1920- ja 30-luvuilla? 

Samoihin aiheisiin liittyviä artikkeleita:


Kommentit

Kommentoi tätä tuntikuvausta : oletko esim. hyödyntänyt tämän sivun ideoita omassa opetuksessasi?