Käytännön työ

Tämä artikkeli kuuluu luokkaan Arjen taidot ja sillä on avainsanat , .

Opetuksen tavoitteet
Viittakiven opistossa vuonna 2006 toteutetun Nutukka-kurssin ohjelmaan sisältyi opiskelijoiden osallistumista erilaisiin käytännön töihin. Tämä toimintatapa on kuulunut opiston toimintakulttuuriin, joskin säännöllisistä viikoittaisista työpäivistä on luovuttu. Työpäivien idea on varsin yksinkertainen ja siinä korostuu kansanopiston yhteisöllinen luonne ja toimintatapa. Kaikki osallistuvat yhteisön hyvinvointiin liittyviin arkisiin töihin riippumatta työnkuvista tai roolista.  Nuorten maahanmuuttajien koulutusohjelmaan työpäiväperinnettä istutettiin tavoitteena opettaa nuoria asumisesta huolehtimiseen ja ympäristönhoitoon sekä yhteiseen vastuuseen arjesta. Seuraavassa käytännön työhön osallistumisen toteutuksia.

Työtavat ja materiaali

Työtapojen ja materiaalin toimivuus

Työrupeamat onnistuivat hyvin, joskin oppilailla hieman vaikeuksia ymmärtää, miten opiskelua voidaan toteuttaa myös luokan ulkopuolella. Opettaja joutui hakemaan joitakin oppilaita tunnille. koska ”aion tulevaisuudessa työskennellä toimistossa tietokoneella, minun ei tarvitse tehdä työtä ruumiillani”. Työnteon ohessa kuitenkin oli erittäin hyvää keskustelua monipuolisen työkokemuksen hankkimisesta ja esim. siitä, mikä on suosituskirje ja minkälaisia henkilön ominaisuuksia siinä kuvataan. Keskusteltiin myös, esim. tytön ja naisen asemasta ja miesten käyttäytymisestä naista kohtaan eri kulttuureissa.

Kukista huonekasveina huolehtiminen muodostui oppilaille niin tärkeäksi, että he veivät omat ruukkunsa kurssin päättyessä mukanaan.

Kävely puutarhassa ja kasvimaalla puutarhurin johdolla, suomenkielisten kasvi- ja puutarhavälineiden nimien opettelua esim. maistelemalla. Halukkaat osallistuivat oma-aloitteisesti puutarhatyöhön. Tunnin lopuksi jokaisen oli kirjoitettava paperille 10 uutta sanaa mm. kysymällä puutarhatyöntekijöiltä ja harjoittelijoilta. Tunti onnistui erinomaisen hyvin.

Lentopallokentän kunnostus onnistui kohtalaisesti. Joidenkin oppilaiden kanta oli ”minä en tee, koska minä en pelaa lentopalloa”, kuitenkin koettiin yhdessä tekemisen hyöty ja kunnostetulla kentällä pelaamisen ilo. Oppilaiden käsitys opistoympäristöstä laajentui. Opiston alueella olevat sauna ja lentopallokenttä oli koettu kaukana sijaitseviksi, vaikka alue ei ole kovinkaan iso. Tehtiin oppilaiden aloitteesta yhteinen sopimus: tänään kunnostamme lentopallokentän, viikon päästä jalkapallokentän.

Samoihin aiheisiin liittyviä artikkeleita:


Kommentit

Kommentoi tätä tuntikuvausta : oletko esim. hyödyntänyt tämän sivun ideoita omassa opetuksessasi?