Kierrätys ja kulutus

Tämä artikkeli kuuluu luokkaan Yhteiskunta ja sillä on avainsanat , .

Opetuksen tavoitteet:

Kierrätys - kulutus, ympäristönsuojelu

Työtavat ja materiaali:

Vastaanottokeskuksessa puhuimme kulutuksesta ja siitä syntyvästä jätteestä. Pohdimme mistä jätteestä voi saada rahaa (pullojen palautus esim.), ja mistä täytyy maksaa. Mietimme mihin synnyttämämme jäte joutuu ja mitä sillä tehdään, ja mietimme mitä voidaan hyödyntää ja mihin. 

Otimme globaalin aspektin huomioon tähdentäen sitä että maapallo ja sen hyvinvointi on kaikille planeetan asukkaille yhteinen. Jos ilma pilaantuu, siitä kärsii niin rikas kuin köyhä, niin afrikkalainen kuin eurooppalainen.

Lähdimme autolla vierailulle Salon alueen kaatopaikalle, Korvenmäelle mikä vastaanottaa n. 75.000 ihmisen jätteet. Seurasimme jätehuoltoautojen saapumista, punnitsemista ja tyhjentymistä. Katselimme eri lajittelupisteet ja juttelimme paikallisen tiedottajan kanssa. Nuoret olivat aktiivisia ja kiinnostuneita. Erikoisesti hämmästeltiin sitä että ilmassa ei leijunut mitään hajua. Kovasti tivattiin myös työntekijöiden määrää (20) ja heidän eri tehtäviä - ilmassa oli selvä kiinnostus josko täältä voisi löytyä työtä. Mehutauon jälkeen jatkoimme Saloon.

Salossa vierailimme Salon hyötykäytössä jossa paikallinen opas. Siellä jatkokäsitellään jätettä. Pahvia paalataan 400kg paaleiksi, kuivaa sekajätettä pienitään toimitettavaksi Raumalle energia raaka- aineeksi ym. Kiinnostus nuorten taholta hiipui, ja vain 2-3 nuorta jaksoi seurata kierrosta. 

Lopuksi vierailimme Salon ekotorilla mikä on käytännössä asiakkaille aivan tavallinen kirpputori.

Työtapojen ja materiaalin toimivuus:

Aihe ”Kierrätys” on niin sidoksissa ympäristönsuojeluun ja kulutustottumuksiin että oli vaikea rajata sitä. Päivä aloitettiin sujuvasti suomen kielellä, mutta loppujen lopuksi käytettiin englantia sen rinnalla.

Tuntimäärä: päivä

Samoihin aiheisiin liittyviä artikkeleita:


Kommentit

Kommentoi tätä tuntikuvausta : oletko esim. hyödyntänyt tämän sivun ideoita omassa opetuksessasi?