Siivous

Tämä artikkeli kuuluu luokkaan Arjen taidot ja sillä on avainsanat , .

Opetuksen tavoitteet:
Viikkosiivouksen perusteet.
Opettaa opiskelijoita huolehtimaan asunnon perussiisteydestä, toimia kokonaisena ryhmänä ja kehittää ryhmähenkeä.
Siivoussanaston opetteleminen, puhtauden merkityksen ymmärtäminen
Jääkaapin siivoaminen, vanhaksi menevien elintarvikkeiden hyötykäyttö

Työtavat ja materiaali:

Materiaalia seuraavilta sivuilta:

Siivoustarvikkeet nimettiin ja ne jaettiin ryhmiin tarkoituksen mukaan (keittiö, kylpyhuone, jne). Keskustelua siitä kuinka usein täytyy siivota, mitä likaisuudesta seuraa (sairastuminen, tuholaiset…). Tutustuminen eri ruoka-aineiden säilytyslämpötiloihin ja tuotteiden parasta ennen -päiväyksiin. Vastaaminen opettajan laatimiin kysymyksiin siivouksesta ja keittiöhygieniasta (”hygieniapassi”, ks. http://hygieniapassi.gene.fi).

Opiskelijat siivosivat ohjaajan kehotuksesta jääkaapin, ylimääräisestä maidosta ja munista päätettiin tehdä pannukakku.

Työtapojen ja materiaalin toimivuus:
Useimmat opiskelijat ovat tottuneita siivoamaan jo vastaanottokeskuksissa, Siivouskäytännöt ovat opiskelijoille melko tuttuja, ja siivouksen tärkeydestä ollaan yksimielisiä. Keskustelua aiheuttaa eri ruoka-aineiden säilytyslämpötilat ja se, kuinka vanhaa ruokaa voi vielä syödä.

Yhteisiä tiloja ei heti koeta ”omaksi”. On ollut tärkeää, että ohjaaja oli ensimmäisillä siivouskerroilla organisoimassa ja tekemässä mukana, mutta parin kerran jälkeen opiskelijat siivosivat omatoimisesti. Vaikka siivouksesta kuului välillä purnausta, oli se kuitenkin mukavaa yhdessä tekemistä. Kun siivoajia oli paljon, ei työhön kulunut paljonkaan aikaa. Ikkunoiden pesu oli uutta melkein kaikille ja kaikki joutuivat sen opettelemaan. Ikkunalastan käyttö taisi kuitenkin olla suurimman osan mielestä mukavaa siivousta.

Tuntimäärä: Sisäoppilaitoksen viikko-ohjelmassa yhteinen viikkosiivous, johon käytetään viikoittain 2-3 h. Ohjaustuokioita tarpeen mukaan.

Samoihin aiheisiin liittyviä artikkeleita:


Kommentit

Kommentoi tätä tuntikuvausta : oletko esim. hyödyntänyt tämän sivun ideoita omassa opetuksessasi?