Vapaa-ajan ohjaus

Tämä artikkeli kuuluu luokkaan Arjen taidot ja sillä on avainsanat , .

Opetuksen tavoitteet:

Työtavat 

Seuraavassa esimerkkejä Nutukka-kurssien vapaa-ajan toiminnoista.  

Työtapojen ja materiaalin toimivuus:

Opiskelijaryhmä kokoontui vastaanottokeskuksen kerhohuoneessa. Puhuttiin koulun ensimmäisestä viikosta. Leivottiin pizzaa, pullaa sekä kaurakeksejä suuria määriä rasismin vastaiseen kahvilaan. Tehtiin myös kotitehtäviä, läksyjen luvun ohjaaminen on ollut luontevaa järjestää osaksi yhteisiä kokoontumisia.

Lettujen paistoon selkokielinen ohje ja opettajan etukäteen hankkimat tarvikkeet.

Aluksi opiskelijat suhtautuivat tehtävään epäluuloisesti. Moni sanoi, ettei osaa paistaa lettuja. Lopulta kaikki kuitenkin paistoivat ainakin yhden letun, osa innostui tekemään vielä lisää taikinaa. Loppusiivous sujui patistamatta. 

Leivontatuokiot ovat olleet onnistuneita sessioita, toiminta usein innostunutta ja itsenäistä.

T-paitojen painamiseen tarvikkeina: yksivärisiä T-paitoja, painoväriä, opettajan valmiiksi laatimat sabluunapohjat (numero tulostettuna kalvolle), saksia, suojapaperia, silitysrauta, superlonia värin tuputtamiseen.

T-paitojen painaminen onnistui hyvin, opiskelijat olivat etukäteen päättäneet pelinumeronsa ja opettaja tulosti sabluunat sen perusteella. Ne, joiden oma paita oli jo tullut valmiiksi, jaksoivat auttaa muita. Innostava ja yhteishenkeä luova projekti.

Olimme aikaisemmin ryhmätunnilla keskustelleet, millaisia kutsukortteja opiskelijat haluaisivat tehdä. Opettaja oli hankkinut etukäteen materiaalit: liimaa, saksia, kartonkia, käsintehtyä paperia sekä valmiita tekstipohjia. Aloitimme työskentelyn tekemällä listan korttien saajista, sekä jakamalla tekovastuut. Jokainen sai tehdä omannäköisensä kortin. Harjoittelimme myös osoitteen kirjoittamista kirjekuoreen.

Toisten tekemistä korteista syntyi kinaa. Muut eivät halunneet antaa mielestään rumaa korttia yhteiselle opettajalle. Tilanteen rauhoittamiseksi ohjaaja joutui painottamaan, että vastuuhenkilö saa itse päättää, millaisen kortin tekee. 

Koululla ja Ehjä ry:llä on erilaisia pelejä, joita opiskelijat saavat käyttää (mm. Uno, Alias). Järjestimme iltaisin pelituokioita, joissa pelattiin kerrallaan yhtä tai kahta peliä. Ulkona pelasimme mölkkyä ja polttopalloa.

Kaikki opiskelijat eivät osallistuneet pelituokioihin. Osallistujat vaihtelivat sen mukaan, mitä muuta ohjelmaa opiskelijoilla oli.

Retki Suomen tivoliin oli varsin onnistunut ja opiskelijat saivat poikkeuksellisen kokemuksen arjen rutiineihin. Opiskelijoilla oli vain yksi lippu käytettävänään ja laitevalinta oli melkoisen hurja. Mutta naurua riitti sitäkin enemmän koko loppuillaksi, kun opiskelijat esittivät toistensa kauhistuneita ilmeitä.

Samoihin aiheisiin liittyviä artikkeleita:


Kommentit

Kommentoi tätä tuntikuvausta : oletko esim. hyödyntänyt tämän sivun ideoita omassa opetuksessasi?