Vesi ja ympäristönsuojelu

Tämä artikkeli kuuluu luokkaan Yhteiskunta ja sillä on avainsanat , , .

Opetuksen tavoitteet:

Vesi, sen käyttö ja vesistöjensuojelu.

Työtavat ja materiaali:

Aamupäivällä koulutusta luokkahuoneessa, iltapäivällä vierailu Sinisimpukan luontokeskukseen Kasnäsiin.

Luento, jolla käsiteltiin mm. veden jakautumista maapallolla, suolaisen ja makean veden määrää, veden kiertokulkua, veden käyttöä kotitalouksissa ja teollisuudessa, jätevesien käsittelyä Suomessa sekä veden säästökeinoja ja säästösyitä.

Iltapäivällä lähdimme Kasnäsiin Metsähallituksen luontokeskus Sinisimpukkaan. Sinisimpukassa katsoimme Saaristomeren kansallispuistoa käsittelevän esittelyvideon suomeksi ja kiersimme näyttelyt sekä teimme pienen kierroksen keskuksen ulkopuolella kalliorannoilla. 

Työtapojen ja materiaalin toimivuus:

Nuoret olivat kiinnostuneita aiheesta, tekivät ahkerasti muistiinpanoja ja osallistuivat opetukseen kysymyksin ja kommentein. Eniten keskustelua herätti veden säästökeinot ja jätevesien käsittely. Osa nuorista oli tyrmistyneitä siitä, että käytämme kotitalousvettä aina uudelleen ja uudelleen puhdistusprosessin kautta. He olivat myös vaikuttuneita suomalaisesta vedenpuhdistusosaamisesta. Nuoret kokivat olevansa normaaleja tai jopa säästeliäitä vedenkäyttäjiä.

Eläinlajit ja Saaristomeren luonto yleensä herättivät kysymyksiä ja suurin osa nuorista piti näyttelyitä kiinnostavina ja opettavaisina.

Osa nuorista oli taas väsyneitä aikaisesta herätyksestä ja pitkästä automatkasta johtuen, eikä jaksanut kiinnittää niin paljoa huomiota näyttelyihin. Sinisimpukan sijainti ja ympäröivä luonto sen sijaan keräsi kehuja kaikilta ja nuoret toivoivatkin pääsevänsä käymään paikalla uudestaan lämpimämpänä vuodenaikana. 

Tuntimäärä: päivä

Samoihin aiheisiin liittyviä artikkeleita:


Kommentit

Kommentoi tätä tuntikuvausta : oletko esim. hyödyntänyt tämän sivun ideoita omassa opetuksessasi?